Astazi vreau sa va vorbesc despre marimile hainelor in diverse tari. Eu calatoresc mult si achizitionez haine de te miri unde; merem am avut probleme la capitolul marimi, pentru ca nu stiam ce marime sa iau la probat. Si problema s-a agravat dupa ce am schimbat marimea de vreo 4 ori. Nu cred ca este tara in care am fost sa nu umplu juma de valiza. In plus, imi fac de cap online aproape saptamanal. Pentru mine cel mai simplu e sa cumpar haine online si vintage, pentru ca gasesc cea mai mare diversitate si evit ‘uniformele’ din magazinele de serie.
Revenind, vedeti mai jos un tabel, luat de pe fashion-net.ro:

Spre exemplu, eu port masura 40 in Romania, care in Italia inseamna 44, in Anglia inseamna 12, in SUA inseamna 8, in Franta 40, etc (daca mergeti pe coloana in jos o sa aflati marimea corespunzatoare fiecarei tari).
Atentie insa: nu inseamna ca daca sunt in Franta trebuie sa probez doar marimea 40: trebuie sa ma uit cine a produs hainele pe care le iau la probat: daca sunt intr-un magazin de designer englez spre exemplu, este cel mai probabil ca marimile hainelor sa fie dupa masuratorile englezilor, deci o sa caut un 12. Daca sunt intr-un magazin D&G spre exemplu, o sa caut masura italieneasca, pentru ca este vorba de un designer italian, deci o sa cer masura 44. Cel mai simplu e sa consultati un reprezentant de vanzari din magazinul respectiv, care sa va ajute.
Atunci cand cumparati haine online, in cele mai multe cazuri aveti la dispozitie nu doar un tabel de conversie de marimi precum cel de mai sus, ci hainele sunt masurate pe de-a-ntregul (lungime, talie, solduri, etc). Eu zic insa ca cel mai simplu este sa va salvati tabelul afisat si sa il consultati inainte de a achizitiona haine online. In plus, toate magazinele online au suport telefonic, deci puteti ruga pe cineva sa va masoare piesa pe care doriti sa o cumparati.